A találkozó hivatalos oldala

Csatlakozz Te is a facebookon!

Friss topikok

Címkék

Cserkészek is csatlakoznak az Ifjúsági Világtalálkozóhoz

2010.12.30. 10:54 Madrid2011

1200 fiatal jelentkezett önkéntesnek az Európai Cserkészek és Cserkészlányok Szövetsége tagjai közül.

Madrid, 2010. december 6. - A cserkészek hónapok óta készülnek a madridi Ifjúsági Világtalálkozóra. Ez az esemény nemcsak arra ad lehetőséget a szövetség több ezer tagjának, hogy 2011 augusztusában Spanyolországba zarándokolhasson, hanem hogy önkéntes szolgálatot is teljesíthessen az Ifjúsági Világtalálkozó szervezésében. 
A fiatalok részvételéről szóló döntés az IVT és az Európai Cserkészek és Cserkészlányok Szövetsége közötti megállapodás eredményeként született meg. A mostani az első a találkozók történetében, hogy a világtalálkozó szervezői megállapodást kötöttek a szövetséggel, így a annak tagjai is szervezőként vesznek részt az eseményen.
A Világtalálkozó ideje alatt a cserkészek a szálláshelyeken és a főbb programok helyszínein fognak segítséget nyújtani a találkozó résztvevőinek. A világ 17 országából érkező cserkészek hatfős csoportokban dolgoznak majd.
 
Az Európai Cserkészek és Cserkészlányok Szövetsége 17 cserkészszövetséget tömörít magába: 55.000 katolikus fiatal a tagja Európa-szerte, többek között Oroszországból, Csehországból, Ukrajnából, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból és további országokból. Ezt a katolikus mozgalmat a Szentszék és a Spanyol Püspöki Konferencia 2008. szeptember 19-én a krisztushívők társulásaként ismerte el.
 
Nem csak önkéntes munka
 
Azok a cserkészek is megtapasztalhatják a világtalálkozó lelki és egyesítő élményét, akik nem önkéntesként utaznak Spanyolországba. 2010. augusztus 11-15. között az Egyházmegyék Napjai nevű program keretén belül (a Világtalálkozóra való felkészülés részeként) a cserkészek Spanyolország számos egyházmegyéjének egyikébe utazhatnak majd el, és az ott eltöltött napok alatt ismerkedhetnek meg a helybeli és a más országokból érkező cserkészekkel. Ebben a pár napban nagy hangsúlyt kap az ima, az összetartozás és a kereszténység spanyol gyökereinek a megismerése - mindez a történelemmel, a sporttal, a művészettel és a konyhaművészettel kapcsolatos programokon keresztül valósul majd meg.
 
„Szolidaritás és testvéri szeretet”
 
II. János Pál pápa 1994-ben a cserkészekhez szóló személyes üzenetében a következőképp fogalmazott: a cserkészek arra vannak hivatva, hogy „a fiatalság teljes lelkesedésével vegyenek részt a népek Európájának építésében és egy olyan társadalmat építsenek fel, amelynek alapja a szolidaritás és a testvéri szeretet.”
Az egyházias lelkület más téren is megjelenik. Az Európai Cserkészek és Cserkészlányok Szövetsége elkötelezte magát amellett az életszemlélet mellett, amelynek alapvető része a személyiség fejlesztése, az egészség, a kézügyesség, a szolgálat és Isten jelenléte a mindennapokban. Ahogy a szövetség spanyolországi vezetője, Juan Pedro Sánchez-Horneros  megerősíti: “ a cserkészet is egy pasztorációs eszköz, a vallásos nevelés terjesztője, a közösségvezetés és a szociális életre nevelésé gyakorlatának, valamint a személyes hivatás megtalálásának (legyen az papi, szerzetesi vagy világi hivatás) egy újta.” A papok és a szerzetesek csakugyan bátorítják a csoportokat az előrehaladásban és az egyházközségekben végzett feladatok ellátásában.
 

Szólj hozzá!

Címkék: cserkész kitekintő ivt madrid2011

A bejegyzés trackback címe:

https://madrid2011.blog.hu/api/trackback/id/tr642547798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.