A találkozó hivatalos oldala

Csatlakozz Te is a facebookon!

Friss topikok

Címkék

XVI. Benedek a közösségi oldalakról

2011.01.31. 14:01 Madrid2011

2011. január 24., Madrid – XVI. Benedek pápa arra buzdít minden katolikust, különösen fiatalokat, hogy használják a közösségi oldalakat hitük megvallására. A tömegtájékoztatási világnapra írt üzenetében ismét meghívott mindenkit a következő Ifjúsági Világtalálkozóra. A pápa szerint ez a találkozó példa lehet számunkra arra, hogy az „új technológiák” hogyan segítik egy ilyen esemény megrendezését.
A közösségi oldalak „mindeddig elképzelhetetlen lehetőségeket” teremtenek a számunkra: „az emberek országhatárokon és kultúrákon átívelő térben találkozhatnak egymással.” Ezáltal a közösségi oldalak „az emberi élet fontos részévé” váltak.
A pápa szerint a közösségi oldalak egyfajta kulturális átalakulást eredményeztek, mint például az ipari forradalom: „Az információ fogalma ma már nem korlátozódik az adatcserére. Fontossá vált a megosztás, ez által pedig nagy jelentősége lett a párbeszédnek, a gondolatcserének és a pozitív kapcsolatok kialakításának is.”

 

Egységes tanúságtétel

 „Az Evangélium hirdetése az új eszközök segítségével nem csak azt jelenti, hogy pusztán vallásos tartalmakat teszünk közzé: a kedvenc oldalak bejelölésével, a digitális adatlapunkon keresztül is tanúságot tehetünk. Olyan tartalmakra hívhatjuk fel a figyelmet, amelyek az Evangéliummal összhangban vannak még akkor is, ha témájuk nem kifejezetten az Evangélium.”

XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy mint minden más eszköznél, a megoldás kulcsa ebben az esetben is az, hogy hogyan használjuk ezeket az alkalmazásokat. „Ha bölcsen használják őket, akkor segítenek az értelem, az igazság és az egység megélésében, melyek az élet legfőbb mozgatórugói maradnak.” Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy „a virtuális nem képes helyettesíteni a közvetlen emberi kapcsolatokat, sőt nem is szabad, hogy átvegye ezek helyét […], hiszen a hit átadásában a valódi emberi kapcsolatok a mai napig alapvető szerepet töltenek be és ez így lesz a jövőben is.”

 

Egy jó példa: az Ifjúsági Világtalálkozó facebook oldala

 

A madridi IVT a „közösségi hálók világtalálkozója” címet is megkaphatná, hiszen az előkészület itt is folyik és a szervezők bevetik az új technológia adta lehetőségeket is. Az IVT facebook oldala sok, a világ számtalan országából származó résztvevőnek segít, hogy megismerjék egymást, választ kaphassanak felmerülő kérdéseikre, sőt arra is volt már példa, hogy a találkozó kapcsán újabb eseményt hoztak létre. Ilyen lesz a találkozó utáni zarándoklat Santiago de Compostelába.

 

Az IVT rajongói könnyen megoszthatják a találkozó hírét barátaik körében. Elég egyszerűen az adatlapon közölni az új híreket és részvételre buzdítani az embereket. „Ezt jelenti a Facebookon a ’Kölcsönadom az állapotomat!’ kezdeményezés. Mindenkit biztatunk is erre: csatlakozzatok a programhoz minden hónap 21-én, azon a napon, amely megegyezik az IVT zárómiséjének dátumával.” – mondta Cristina del Campo a madridi Találkozó kommunikációs igazgatója.

 

Elmondhatjuk, hogy a katolikus lelkület újfajta megjelenési formát kapott. „Egy alkalommal közzétettünk egy üzenetet, amelyet egy kemoterápiás kezelés alatt álló fiataltól kaptunk. A soraiban az állt, hogy a betegségével járó szenvedést a találkozó sikeréért ajánlja fel. Néhány perc múlva már száz hozzászólás érkezett, amelyekben az emberek megígérték, hogy imádkoznak a fiatal betegért. A másik véglet: ha valaki bekerül az oldalra, és nem tartja tiszteletben az ottani közösséget, nem odavaló üzenetek ír, akkor maguk a rajongók azok, akik megkérik, gondolkodjon el azon, amit tesz, és fogalmazza át a hozzászólását. Soha nincsen harag - harmónia van. Egységes család alakult itt ki, amely napról napra növekszik” - mesélte Cristina.

 

A mai napon az IVT hivatalos Facebook-oldala 214.500 rajongót számlál különböző országokból. Az IVT oldalai 20 nyelven olvashatóak és főleg önkéntesek szerkesztik őket. Az IVT hivatalos oldalt működtet a Tuenti nevű spanyol közösségi portálon 10.265 rajongóval és a Twitteren 1.375 követővel. A legutóbbi adatlapok, melyek közösségi oldalakon születtek: Orkut – a Google közösségi csoportján belül, amit a brazilok 53,94%-a használ; Mixi – Japánban a legfontosabb és Vkontakte Oroszországban.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pápa benedek kitekintő szentatya ivt madrid2011

A bejegyzés trackback címe:

https://madrid2011.blog.hu/api/trackback/id/tr672627797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.