A találkozó hivatalos oldala

Csatlakozz Te is a facebookon!

Friss topikok

Címkék

Jézus Krisztusban hinni anélkül, hogy látnánk Őt

2011.05.03. 13:39 Madrid2011

Az Evangélium leírja nekünk Tamás apostol hittapasztalatát, hogy hogyan fogadja el Krisztus keresztjének és feltámadásának titkát. Tamás a tizenkét apostolhoz tartozik, követte Jézust, gyógyításainak és csodáinak szemtanúja, hallgatta szavait, s átélte halálakor az ebből származó zavart. Húsvétvasárnap este az Úr megjelenik a tanítványoknak, Tamás azonban nincs ott, s amikor elmondják neki, hogy Jézus él és megjelent, azt mondja: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem” (Jn 20, 25).

Mi is szeretnénk látni Jézust, vele beszélgetni, még erősebben érezni jelenlétét. Ma sokan nehezen tudnak eljutni Jézushoz. Annyi tudományosnak mondott kép kering Jézusról, amelyek éppen személyének nagyságától és egyedülálló voltától fosztják meg Őt. Ezért érett meg bennem tanulmányaim és elmélkedéseim hosszú évei alatt a gondolat, hogy egy könyvben átadjak valamit a Jézussal való személyes találkozásomból: mintegy másoknak segítendő, hogy lássák, hallják és megérintsék az Urat, akiben eljött hozzánk Isten, hogy megismerhessük Őt. Amikor nyolc nap múlva Jézus ismét megjelenik a tanítványoknak, maga mondja Tamásnak: „Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!” (Jn 20,27). Nekünk is lehetséges, hogy érzékelhető kapcsolatunk legyen Jézussal, úgymond, mi is odatehetjük ujjunkat szenvedésének jeleire, szeretetének jeleire: a szentségekben Ő különösen közel van hozzánk, önmagát ajándékozza nekünk. Kedves fiatalok! Tanuljátok meg Jézust „látni”, és „találkozni” vele az Eucharisztiában, ahol jelen van és olyannyira közel hozzánk, hogy utunkon ételünkké válik; a bűnbánat szentségében, amelyben az Úr megmutatja irgalmát azáltal, hogy mindig felkínálja megbocsátását. Ismerjétek fel és szolgáljátok Jézust a szegényekben is, a betegekben, azokban a testvérekben, akiknek nehézségeik vannak és segítségre van szükségük.

Kezdjetek személyes beszélgetést Jézus Krisztussal a hitben, és tápláljátok ezt a párbeszédet. Ismerjétek meg Őt az evangéliumok és a Katolikus Egyház Katekizmusának olvasásán keresztül. Beszélgessetek vele az imádságban, bízzatok benne: Ő sosem okoz csalódást! „A hit elsősorban az ember személyes ragaszkodása Istenhez; ugyanakkor ettől elválaszthatatlanul az Istentől kinyilatkoztatott egész igazság szabad elfogadása” (Katolikus Egyház Katekizmusa, 150). Így érett, szilárd hitre tehettek szert, amely nem csak egy vallásos érzésre vagy a gyermekkori hittanórák halvány emlékére épül. Megismerhetitek Istent, és valóban belőle élhettek, ahogy Tamás apostol, amikor határozottan kinyilvánította Jézusban való hitét: „Én Uram, én Istenem!”

Kérdések:

  1. Te személy szerint mikor és hogyan lettél Krisztus követője, hívő keresztény?
  2. Mesélj el egy történetet az életedből, amikor szinte felkiáltottál, mint Tamás apostol: „Én Uram, én Istenem!”, mert annyira közel érezted magadhoz az Úr Jézust!
  3. Sokféleképpen lehet imádkozni, például van aki a Bibliát olvassa, van aki rózsafűzért imádkozik, van aki énekkel dicsőíti az Urat és még sorolhatnánk. Te hogyan szoktál imádkozni? Melyik számodra a legkedvesebb imádkozási forma?  (Könyvajánló: Jálics Ferenc: Tanuljunk imádkozni /internetről letölthető/)
  4. Keress az életedben visszatekintve olyan alkalmat, amikor az Egyház valamelyik szentségének erejét különösen erősen tapasztaltad meg! Kis, maximum 4-5 fős csoportokban osszatok meg egymással egy-egy ilyen tapasztalatot!

Feladatok:

  1. Először olvassátok fel a Bibliából a következő részt: Jn. 20, 19-30, majd a szerepeket szétosztva adjátok elő! Az előadás végén beszéljétek meg, hogy ki hogyan érezte magát a saját szerepében, illetve azt is, hogy ki hogyan látta a többi szereplőt (kiben milyen érzéseket keltettek a többiek)! 
  2. Gyűjtsétek össze az általatok ismert imádkozási formákat, és készítsetek róluk listát olyan méretben, hogy mindenkinek jól látható legyen (pl. háztartási csomagolópapírra)! A csoport minden tagja jelölje meg a papíron azt a 2 imamódot, amelyet a legtöbbször szokott alkalmazni! A végén válasszatok ki egy olyan imamódot, amely kevesebb szavazatot kapott, de alkalmas arra, hogy az összejövetel végén, vagy a következő alkalmon együtt gyakoroljátok! Beszéljétek meg ennek az imamódnak a szépségeit!

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

A bejegyzés trackback címe:

https://madrid2011.blog.hu/api/trackback/id/tr742874403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.