A találkozó hivatalos oldala

Csatlakozz Te is a facebookon!

Friss topikok

Címkék

Last Minute jelentkezés

2011.07.14. 12:23 Madrid2011

 

Az Ifjúsági Világtalálkozóra a következő egyházmegyékben és csoportokban van még hely:

 

Egri Főegyházmegye>>
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye>>
Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye>>
Székesfehérvári Egyházmegye>>

 Ha jönnél, keresd meg minél előbb a csoport felelősét!

Elérhetőségét megtalálod a fenti listára kattintva!

Fontos!

Jelentkezni csak a referensen "keresztül" lehet, várhatóan önköltségi áron.

madridi honlapon kell egyénileg regisztrálni>> és a részvételi díjat is egyénileg kell befizetni!

A magyar oldalon az egyházmegyei regisztráció már nem lehetséges!

A madridi regisztráció előtt, beszéld meg a referenssel, hogy lesz-e helyed a zarándokcsoportban, addig ne fizesd ki a madridi szervezőknek a részvételi -és szolidaritási díjat!

Szólj ismerőseidnek is a lehetőségről!

 

 

Szólj hozzá!

Az Ifjúsági Világtalálkozóra készülve - gondolatok

2011.06.18. 10:03 Madrid2011

Egyre közelebb kerülünk a Madridi Ifjúsági Világtalálkozóhoz. Várakozással nézünk elébe ennek a nagy eseménynek, és talán azzal a kívánsággal is, hogy a sok-sok fiatallal való találkozás, akik számára Jézus Krisztus fontos, megerősítse hitünket. Mert saját környezetünkben gyakran nagy kihívásnak érezhetjük azt, hogy kiálljunk hitünkért és Jézus mellett döntsünk. XVI. Benedek pápa is tisztában van ezekkel a nehézségekkel, amelyek manapság Jézus követésével járnak. Levelében azt mondja: „Nem könnyű a Krisztusban való hitet és az Ő követését választani; akadályozza ezt sokféle személyes hűtlenségünk, a sok-sok hang, melyek könnyebb utakat mutatnak.” Szánjunk egy kis időt arra, hogy elgondolkodjunk azon, milyen akadályokba ütközünk, ha Jézust akarjuk követni, mit mondanak nekünk a belső és külső hangok? Időnként felmerülhet bennünk a kérdés: Megéri-e Jézust követni?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

A madridi ifjúsági világtalálkozóra készülve

2011.06.16. 10:51 Madrid2011

Kedves barátaim! Ismét hívlak benneteket, hogy gyertek el a madridi ifjúsági világtalálkozóra. Mély örömmel, személyesen várom mindegyikőtöket: Krisztus meg akar szilárdítani benneteket a hitben az egyház által. Nem könnyű a Krisztusban való hitet és az Ő követését választani; akadályozza ezt sokféle személyes hűtlenségünk, a sok-sok hang, melyek könnyebb utakat mutatnak. Ne hagyjátok magatokat elbátortalanodni, keressétek inkább a keresztény közösség támaszát, az egyház támaszát! Az év során készüljetek intenzíven a madridi találkozásra püspökeitekkel, papjaitokkal, az egyházmegyei ifjúságpasztorációs felelősökkel, a plébániaközösségekben, egyesületekben és mozgalmakban. Hogy milyen lesz a találkozásunk, elsősorban a lelki felkészüléstől, az imádságtól, Isten igéjének közös hallgatásától és egymás segítésétől függ. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Pünkösd - tanúságtétel

2011.06.13. 10:59 Madrid2011

 

Mit jelent számodra Pünkösd ünnepe?

Pünkösd előtt mindig egy nagy várakozás van bennem, és kicsit izgulok is. Ugyanis tényleg valami jó fog történni ekkor, a Szentlélek eljövetele. Ennél szerintem nincs fantasztikusabb dolog a Földön. Ezt azért tudom, mert én megtapasztaltam már a Szentlelket, és emiatt érzem, hogy ez a legjobb, ami történhet egy emberrel, ha nyitottak vagyunk felé, és megérezzük az Ő jelenlétét. Ez nagyon megerősít, és egyszerűen annyira boldog vagy tőle, hogy nem tudsz a bőrödben maradni. Ezt mindenkinek el kell mondanod, mert ez a legcsodálatosabb érzés. Ezt először két éve tapasztaltam meg, ami hatalmas élmény volt számomra, és meghatározó az egész életemre. Aztán a bérmálkozás volt még egy pont, ami nagyon megerősített ebben.

Bérmálkozásod óta máshogy készülsz erre az ünnepre?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanúságtétel ivt madrid2010

Pünkösdi gondolatok

2011.06.12. 11:11 Madrid2011

Kedves Barátom!

Pünkösd közeledtével a Szentlélekről elmélkedve muszáj képeket és gyermekkori emlékeket segítségül hívnom. Mint látni fogod, e pár gondolat csupán érinti a peremét valami kimeríthetetlen titoknak, és ennek megfelelően mondataim is egy folyamatosan alakuló embergyerek dadogásaként hatnak.
Képekhez és szentírási szakaszokhoz folyamodom, mert a pünkösdi élményt, a Szentlélek átalakító munkáját megmagyarázni nem tudom, de hatásairól beszélni igen. Örömmel veszem, ha e sorok elolvasásának idejére gondolatban velem tartasz.
 
Faluhelyen nőttem fel. Mindennapi életünknek éppúgy szerves része volt az állatok ellátása, mint a kert és a szántóföldek gondozása is. Gyerekként ugyan igazságtalannak éreztem, hogy a szabadidőmet mindig az aktuális évszak kerti teendői, no és a szüleim is befolyásolták, de most már értem, hogy mindezeknek rendje, nyugalma és értelme volt. 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás ivt madrid2011 őünkösd

Erőt meríteni Krisztus keresztjéből - tanuljunk a szentektől

2011.06.06. 14:13 Madrid2011

XVI. Benedek pápa így ír az ifjúságot a madridi Ifjúsági Világtalálkozóra invitáló levelében: „Az egyház történetében a szentek és a vértanúk Krisztus dicsőséges keresztjéből merítettek erőt, hogy hűségesek maradjanak Istenhez egészen önmaguk odaadásáig; a hitben találták meg az erőt saját gyengeségeik legyőzéséhez és minden viszontagság leküzdéséhez.” 

A 2010. szeptemberében boldoggá avatott olasz Chiara „Luce” Badano (1971-1990) ékes példája mindennek. A katolikus családból származó életvidám, szerény lány már gyermekkorában csatlakozott a Fokoláre Mozgalomhoz, amelynek lelkisége által hamar felfedezte: Isten a legfőbb szeretet. Eldöntötte, hogy ő mindenben Isten akaratát akarja teljesíteni. Különösen nagy szeretettel fordult az elesettek és szegények felé. Az volt a vágya, hogy orvosként dolgozhasson Afrikában, majd kamaszként vonzónak kezdte találni a szerzetesi életet is. Isten azonban más utat szánt neki. 17 éves korában csontrákot diagnosztizáltak nála, és állapota nagyon gyorsan romlani kezdett. Miután már nem tudott felkelni az ágyból sem, megértette, hogy teljesen oda kell magát ajándékoznia Jézusnak: minden szenvedésével együtt. Egy Chiara szüleivel készült interjúban édesanyja meséli a következőt: „„Dr. Bach a kemoterápia előtt azt mondja neki: 'Figyelj, adok egy tanácsot, hogy ne kelljen szenvedned majd attól, hogy mindig egy csomó haj marad majd a kezedben. Ez tényleg szenvedés. Ha rám hallgatsz, már most levágatod nullásgéppel a hajad. Ez biztos, hogy nagyon fájdalmas lesz, de aztán többet nem törődsz vele.'… Lementünk a sógornőmhöz, aki fodrász; levágta kopaszra a haját, ott volt az egész a földön, aztán feljöttünk, és a tükörbe nézett. 'Tudod anya, minden hajtincsnél, ami a földre hullott, azt mondtam: 'Neked, Jézus.'” A Szentatya fiataloknak szóló levelében így fogalmaz: „Krisztus nemcsak saját magunk számára kincs, hanem a legdrágább kincs, amit megoszthatunk másokkal.”  Chiara „Luce” (Fény) – ahogy a Fokoláré Mozgalom alapítója, Chiara Lubich nevezte őt – pontosan ezt tette, amikor így  üzent kortársainak: „A fiataloké a jövő. Én már nem futhatok tovább, de szeretném átadni nektek a fáklyát, ahogy az olimpiákon szokás. Csak egy életetek van, és mindent megér, hogy jól éljétek!” Ő bátorította családját és a betegágyát gyakran felkereső barátait, és nem fordítva. Ő volt az, aki vigaszt és lelki támaszt nyújtott nekik. Szenvedésében is sugárzott róla a derű. Amikor nagy fájdalmak gyötörték, barátai elmondása szerint ezt ismételgette: „Jézus, ha Te ezt akarod, én is ezt akarom!” Édesanyja kérdésére, miszerint szokott-e beszélni barátainak Jézusról, azt válaszolta: „Nem beszélnem kell nekik Jézusról, hanem adnom kell Őt nekik.” Betegsége és egész élete az Isten szeretetébe való feltétel nélküli beleegyezés volt. Ő ténylegesen valóra váltotta Benedek pápa levélbeli szavait: „Ha hisztek, ha hiteteket minden nap megélitek és megvalljátok, ti is eszközzé váltok, amely által más hozzátok hasonló fiatalok újra felfedezik az élet értelmét és örömét, amelyek a Krisztussal való találkozásból fakadnak.”
Betegsége két évig tartott, 19 évesen ért véget rövid, de annál csodálatosabb élete. Utoljára így szólt édesanyjához: „Mama, légy boldog, én az vagyok!”  Olyan volt, mint a búzaszem, amely ha elhal a földben, sok termést hoz. Nem rejtette véka alá lámpásának fényét, hanem továbbadta azt; így nem csak a láng, de életszentségének híre is fokozatosan terjedt. „Csak hálával és csodálattal tekinthetünk arra az ajándékra, amit Chiara Luce Badano jelent számunkra és az egész egyház számára. Tanúságtételén keresztül Isten arra késztet, főként benneteket, fiatalokat, hogy soha ne fojtsátok el magatokban azt a fiatalos vágyat, hogy életetek több legyen, a – sokszor persze helyes igények közt leélt – mindennapiságnál; hogy életetek távlatokat kapjon, teljes szépséget, és képesek legyetek arra az egyetemes szeretetre, melyet Isten pecsételt az ember természetébe, amikor saját képmására megalkotta őt.” – szólt a jelenlevő fiatalokhoz Tarsicio Bertone bíboros a Chiara boldoggáavatásáért hálát adó szentmisén.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentek ivt madrid2011

Az egyház hite megerősít, hogy tanúságot tegyünk - gondolatok

2011.05.24. 09:49 Madrid2011

XVI. Benedek pápa írja a madridi Ifjúsági Világtalálkozóra írt meghívólevelében a fiataloknak: „… személyes hitünk Krisztusban, amely a vele való párbeszédből született, az egyház hitéhez kötődik: nem elszigetelt hívők vagyunk, hanem a keresztség által ennek a nagy családnak a tagjai…”

 
Az 1. Korinthusi levél segítségével gondoljátok át, hogy miként élitek meg ebben a családban a szerepeteket! Javasoljuk, hogy egy szentségimádás vagy esti ima keretében elmélkedjétek át ezt közösségetekben. Ehhez adunk egy kis segítséget.
 
„Mert amint a test egy, bár sok tagja van, a testnek pedig minden tagja, bár sok, mégis egy test, úgy Krisztus is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté keresztelkedtünk… Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként tagjai.” 
(1Kor 12,12-23, 27)
 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Az egyház hite megerősít, hogy tanúságot tegyünk

2011.05.19. 08:50 Madrid2011

Abban a pillanatban Jézus felkiált: „Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek” (Jn 20,29). Az egyház útjára gondol, amely egyház a szemtanúk, vagyis az apostolok hitére épül. Így értjük meg, hogy a személyes hitünk Krisztusban, amely a vele való párbeszédből született, az egyház hitéhez kötődik: nem elszigetelt hívők vagyunk, hanem a keresztség által ennek a nagy családnak a tagjai, és az egyház által vallott hit az, amely biztonságot ad személyes hitünknek. A hitvallás, amelyet a vasárnapi misén elmondunk, éppen attól a veszélytől óv meg minket, hogy egy olyan Istenben higgyünk, aki nem az, akit Jézus kinyilatkoztatott: „Minden hívő egy láncszem a hívők láncolatában. Csak akkor tudok hinni, ha mások hite fönntart és hitem révén én is hozzájárulok mások hitének fönntartásához.” (Katolikus Egyház Katekizmusa, 166) Köszönjük meg mindig az Úrnak az egyház ajándékát; az egyház segít, hogy biztonságban haladjunk előre a hitben, amely az igaz életet adja (vö. Jn 20,31). 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Jézus Krisztusban hinni anélkül, hogy látnánk Őt - tanúságtétel

2011.05.19. 08:45 Madrid2011

„Az Evangélium leírja nekünk Tamás apostol hittapasztalatát, hogy hogyan fogadja el Krisztus keresztjének és feltámadásának titkát.” 

Te hogyan tudsz úgy gondolni Krisztusra, mint Megváltó, és ezt hogyan tudod felismerni úgy, hogy még nem is láttad Őt?

Vallásosnak neveltek a szüleim, így soha nem kérdőjeleztem meg, hogy vajon jó dolog-e templomba járni. Azonban kellett hozzá sok-sok személyes tapasztalat, hogy érezzem Isten jelenlétét, és lássam az ő munkálkodását az életemben ahhoz, hogy tényleg el tudjam fogadni személyes Megváltómnak és vele tudjak élni minden nap.

Amikor még nem találkoztam személyesen Jézussal, hanem csak úgy jártam a templomba, akkor is éreztem azt, hogy jó dolgok történnek az életemben, ugyanis ha kértem valamit, akkor az teljesült. Mégis, amikor tényleg megtapasztaltam azt, hogy ő minden percben velem van, és mindenben segíteni akar nekem egy nehezebb időszakomban, akkor tudtam kimondani azt, hogy én igenis Vele akarok járni minden nap. Továbbá, hogy el tudom fogadni, hogy Ő az én Megváltóm, Ő meghalt a bűneimért, és minden nap erre tudok gondolni, amikor valamilyen nehézségem van. Ilyenkor ez mindig eszembe jut, hogy ő velem van és soha nem hagy el.

(Király Enikő, 21 éves, a Pécsi Tudományegyetem gyógytornász szakának harmad éves hallgatója)

Hallgasd meg a tanúságtételt!

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanúságtétel ivt madrid2010

II. János Pál, az IVT védőszentje

2011.05.05. 09:01 Madrid2011

Néhány hete nagy örömmel hallottuk a hírt: II. János Pál pápa (akit idén május 1-én, az Isteni Irgalmasság Vasárnapján avattak boldoggá Rómában) is a Madridi Ifjúsági Világtalálkozó hivatalos patrónusa lett. Ő olyan személyiség volt, aki minden ember szívét megérintette – mindenkivel szót tudott érteni. A fiatalok pápájának is nevezik, nem véletlenül, hiszen velünk találta meg leginkább a közös hangot: nagyon sokan az ifjúság soraiból magunknak érezzük azokat a lelki, erkölcsi és emberi értékeket, amelyeket a Szentatya kínált nekünk. Sok más fontos és nagy tette mellett elsősorban iránytű volt (és máig az) egy nagy zarándoklaton. Bölcsessége révén mindig előttünk haladt, ugyanakkor velünk együtt lépdelt, s közben fogta a kezünket – ebben jósága és irgalmassága mutatkozott meg. Sokszor láthattuk őt fényképeken, a médiában, ahogy bottal és rózsafüzérrel a kezében a hegyekben vándorol. Ezek a hegyekben tett kirándulások valódi ajándékok, az imádság rendkívüli alkalmai voltak a Szentatya számára. Tényleges és lelki zarándokútjainkon próbáljuk meg mi is emlékezetünkbe idézni üzeneteit, amelyeket mint kis útjelző táblákat elénk rakott. II. János Pál pápa szerint „a fiatalság nem egy átmeneti kor, nem csupán egy életszakasz, hanem a kegyelem által a személyiség kialakítására adott idő... egyben pedig a közösségi emberré válás időszaka.” – írja Parati semper kezdetű levelében. Az ő szavai is rámutatnak annak fontosságára, hogy keresnünk kell a saját és közösségi utunkat; ezáltal bontakozhatunk ki egymás és az Egyház javára.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentek ivt madrid2011

Jézus Krisztusban hinni anélkül, hogy látnánk Őt - gondolatok

2011.05.04. 08:23 Madrid2011

„Mi is szeretnénk látni Jézust, vele beszélgetni, még erősebben érezni jelenlétét”, írja üzenetében a Pápa. Bennünk is, mint Jézus korától kezdve napjainkig oly sok emberben él a vágy, hogy láthassuk Jézust. Az egyik, akiről az Evangélium kifejezetten is beszámol, hogy látni szerette volna, ki is az a Jézus, egy Zakeus nevű férfi, akinek a története bizonyára nem ismeretlen számunkra. Mégis szeretnénk most újra útra kelni vele, hogy lássuk: az ő tapasztalata nem áll messze a miénktől.

Az Evangélium nem árulja el, vajon mi motiválhatta Zakeust arra, hogy odamenjen, ahol Jézusnak kellett elhaladnia, hogy lássa őt. Vajon mit hallott Jézusról, vajon mit várt a vele való találkozástól? Mi is szeretnénk látni Jézust, ezért éppen így megkérdezhetjük önmagunktól: vajon miért vágyunk utána? Zakeus látni akarta Jézust, de akadályba ütközött: a tömeg miatt nem fért a közelébe; túl kicsi volt, a tömeg eltakarta előle Jézust. Ahelyett azonban, hogy dolgavégezetlenül hazatért volna, mondván: „itt nem látok semmit, hát inkább hazamegyek”, ez az akadály kreatívvá tette, és ő kitalálta, hogyan győzheti le azt: „Előre futott tehát, felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt”. Talán bennünk is erősen él a vágy, hogy láthassuk Jézust, de keresésünkben mindenféle akadályokkal találjuk szembe magunkat. Rajtunk múlik, hogyan kezeljük ezeket az akadályokat: vajon megfélemlítve abbahagyjuk-e a keresést, vagy kitalálunk valami más megoldást? Hogyan nézünk át mások véleménye fölött? Hogyan keresünk egy olyan helyet, ahonnan jobban látjuk Jézust?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Jézus Krisztusban hinni anélkül, hogy látnánk Őt

2011.05.03. 13:39 Madrid2011

Az Evangélium leírja nekünk Tamás apostol hittapasztalatát, hogy hogyan fogadja el Krisztus keresztjének és feltámadásának titkát. Tamás a tizenkét apostolhoz tartozik, követte Jézust, gyógyításainak és csodáinak szemtanúja, hallgatta szavait, s átélte halálakor az ebből származó zavart. Húsvétvasárnap este az Úr megjelenik a tanítványoknak, Tamás azonban nincs ott, s amikor elmondják neki, hogy Jézus él és megjelent, azt mondja: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem” (Jn 20, 25).

Mi is szeretnénk látni Jézust, vele beszélgetni, még erősebben érezni jelenlétét. Ma sokan nehezen tudnak eljutni Jézushoz. Annyi tudományosnak mondott kép kering Jézusról, amelyek éppen személyének nagyságától és egyedülálló voltától fosztják meg Őt. Ezért érett meg bennem tanulmányaim és elmélkedéseim hosszú évei alatt a gondolat, hogy egy könyvben átadjak valamit a Jézussal való személyes találkozásomból: mintegy másoknak segítendő, hogy lássák, hallják és megérintsék az Urat, akiben eljött hozzánk Isten, hogy megismerhessük Őt. Amikor nyolc nap múlva Jézus ismét megjelenik a tanítványoknak, maga mondja Tamásnak: „Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!” (Jn 20,27). Nekünk is lehetséges, hogy érzékelhető kapcsolatunk legyen Jézussal, úgymond, mi is odatehetjük ujjunkat szenvedésének jeleire, szeretetének jeleire: a szentségekben Ő különösen közel van hozzánk, önmagát ajándékozza nekünk. Kedves fiatalok! Tanuljátok meg Jézust „látni”, és „találkozni” vele az Eucharisztiában, ahol jelen van és olyannyira közel hozzánk, hogy utunkon ételünkké válik; a bűnbánat szentségében, amelyben az Úr megmutatja irgalmát azáltal, hogy mindig felkínálja megbocsátását. Ismerjétek fel és szolgáljátok Jézust a szegényekben is, a betegekben, azokban a testvérekben, akiknek nehézségeik vannak és segítségre van szükségük.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

"Krisztusban gyökerezve és ráépülve" - tanuljunk a szentektől

2011.04.26. 10:06 Madrid2011

XVI. Benedek pápa az idei, madridi ifjúsági világtalálkozóra írt levelének második részében arra buzdít minket, hogy konkrét válaszokkal feleljünk Isten hívására, és váltsuk tettekre szavait. A Szentatya fontosnak tartja, hogy megtaláljuk önazonosságunkat, hogy válaszolni tudjunk a "Mi az életem értelme?" kérdésre. Mindez csak úgy lehetséges, ha életünket Krisztus igéjére építjük, hogy Benne gyökerezzen, Rá épüljön és Általa erősödjön, ahogy az a világtalálkozó mottójaként szolgáló szentírási részben is olvasható (v.ö.: Kol 2,7) Meg kell próbálnunk az evangéliumból táplálkozni, és Istennek tetsző életet élni, ahogy a spanyol Avilai Szent Teréz (1515 – 1582), a madridi találkozó egyik "hivatalos" szentje is tette.
Teréz lánytestvéreihez hasonlóan komolyan foglalkozott a férjhezmenetel gondolatával, majd mégis úgy határozott, hogy kolostorba vonul. A karmelita rendbe lépett be (amelynek később nagy megújítója lett). Elhatározása mögött nem szerelmi csalódás, nem is egyszerűen a nyugalmas kolostori élet utáni vonzódás, nem is valami megfoghatatlan érzés állt. Teréz az üdvösséget kereste, mégpedig ezen az áron. Bensőséges imaéletet élt, s állandóan úgy érezte, hogy Isten szeretete nem tűr vetélytársat. Végül döntött: egészen Isten imádásának szenteli magát. Elárasztották a misztikus kegyelmek. Mivel szellemi, lelki téren nagyon magas szinten állt, azt gondolhatjuk talán, hogy egyfajta távolság van közte és köztünk, és inkább a tisztelet, semmint a lelki rokonság érzése fogalmazódhat meg vele kapcsolatban bennünk. Pedig jó, ha tudjuk, hogy Teréz ugyanolyan gyerek volt, mint mi: szertelen, humoros, kedves. Játszótársait gyakran megnevettette, és ezt a képességét, hogy másoknak vidámságot okozzon, haláláig megőrizte. A kolostorban évekig nem történt vele semmi különös, az apácák középszerű életét élte. Amikor Isten kinyilatkoztatta neki magát, egyszerre volt boldog és élt át hihetetlen szenvedéseket: betegségek, kételyek gyötörték, nagy csalódásai voltak, rendtársai megalázták és eretnekséggel vádolták"Próbáljátok meg ti is mindennap követni Krisztus szavát. Úgy tekintsetek rá, mint igaz barátra, akivel megoszthatjátok életutatokat. Mellette képesek lesztek arra, hogy a nehézségekkel, a problémákkal, de még a csalódásokkal és a vereségekkel is bátran és reménnyel nézzetek szembe." - írja levelében a Szentatya. Teréz ebben mutat példát nekünk. Ha lehántjuk szoborszerűnek tűnő arcáról az általunk elképzelt, mindig ragyogó dicsfényt, kiderül, hogy hozzánk hasonlóan ő is haláláig küszködő, szakadékok között lépkedő ember volt. Nem szabad megrettennünk, ha Isten hívó szavát halljuk: akár szerzetesi hivatásra, akár a civil életben ránk váró feladatokra hív meg minket. Mernünk kell Neki igent mondani, Mellette dönteni, életünket Rá építeni.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentek ivt madrid2011

„Legnagyobb vágyaitok forrásainál” - tanuljunk a szentektől

2011.04.21. 12:23 Madrid2011

A madridi ifjúsági világtalálkozó kapcsán a Szentatya, XVI. Benedek pápa a fiataloknak szánt levele első részében arra hív meg minket, hogy a társadalom és az egyház jövőjeként merjünk nagyot és újat alkotni. Nem szabad félnünk álmaink megvalósításától, hiszen minden vágyunk forrásánál maga Jézus Krisztus áll: Ő indít minket útnak nap mint nap. Ez a „nagyot alkotás” sokszor vele ellentétben éppen az egyszerűségben mutatkozik meg: például hogy hétköznapjainkban tanúságot teszünk hitünkről, példát mutatunk kortársainknak, barátainknak. 

Földműves Szent IzidorEzt az utat követte a madridi találkozó egyik szentje, a spanyol származású Földműves Szent Izidor (1070-1130) is. A földművesek védőszentje, egyben Madrid városának patrónusa egyszerű, ám tartalmas életet élt: szegény napszámosként mindene a munka volt, de közben sokat elmélkedett, imádkozott cselédtársai gúnyolódásának céltáblájaként, ugyanakkor gazdája megbecsülését elnyerve.  Sokszor nekünk is hasonló problémákkal kell megküzdenünk: osztálytársak, haverok, barátok megvetésével, elutasításával találkozhatunk, ha vállaljuk hitünket. Bármennyire hívogató, ne álljunk be mögéjük a sorba, inkább gondoljunk arra, hogy Jézus fontos feladatot bízott ránk: erkölcsi kérdésekben, értékek terén nekünk kell példát mutatni a többieknek. Egy olyan világban, ahol nem könnyű szavakkal evangelizálni, magatartásunkkal kell megjelenítenünk Krisztust, cselekedeteinknek az Ő tanításával kell harmóniában lenni. Ahogy a szentek - köztük Földműves Szent Izidor a napindító szentmiséken való rendszeres részvétellel, aktív imaéletével - kellő alázattal mi is gyakorolhatjuk a hit megvallásának ilyen formáit. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentek ivt madrid2011

"Erősödjetek meg a hitben"

2011.04.19. 07:31 Madrid2011

Hogyan tudsz Krisztusra épülni a mai világban?

Nekem, mint kispapnak, egy nagyon fontos feladat, hogy a napom szinte minden egyes pillanatában a sok teendőim ellenére, Krisztusra tudjak tekinteni. Ő az, aki hivatásom mellett van, aki kísér, aki vezet ezen az úton. Továbbá Ő, akihez minden problémámmal, nehézségemmel odafordulhatok, bajaimban támaszt nyújt nekem.
Nagyon nehéz ebben a mai világban az Ő követésére rászánni magunkat, hiszen a mindennapi csábítások nem azt mutatják, hogy menjetek papnak és válasszátok ezt a hivatást. Az úgymond civilizált világ elvilágiasodása sokszor gátolja a normális imaéletet. Hiszen benne vagyunk mi is egy mókuskerékben, az állandó munka és feladatok elvégzése révén. Az imádság emiatt, nehézkesebbé válik. Ezért nagyon fontos, hogy úgy tudjam megélni a hitemet, és úgy tudjak Krisztusra figyelni, hogy időt szánok rá. Tehát be kell lőni minden nap egy bizonyos időt, amit az Úrnak szentelek. Továbbá a reggeli elmélkedésemet, a déli imámat és az estit is hasonlóan kell megterveznem. Vagyis úgy megpróbálni, hogy feküdjek Krisztussal, és keljek is Vele.
 
A Szentatya arról beszél, hogy a kereszt gyakran félelmet kelt bennünk. Számodra mit jelent a kereszt?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanúságtétel ivt madrid2010

Erősödjetek meg hitetekben - gondolatok

2011.04.14. 09:47 Madrid2011

XVI. Benedek pápa írja a madridi Ifjúsági Világtalálkozóra írt meghívólevelében a fiataloknak: „… a kereszt gyakran félelmet kelt bennünk, mert az élet megtagadásának tűnik.” Lukács evangéliumának (9,23) segítségével beszéljétek meg, a ti életetekben mit jelent a kereszt? Javasoljuk, hogy egy szentségimádás vagy esti ima keretében elmélkedjétek át ezt közösségetekben. Ehhez adunk egy kis segítséget.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Erősödjetek meg a hitben

2011.04.11. 08:10 Madrid2011

 „Gyökerezzetek meg Krisztusban, épüljetek rá, és erősödjetek meg a hitben!” (vö. Kol 2,7) Szent Pál apostol a kolosszei keresztényeknek egy konkrét nehézségére válaszolva írta meg azt a levelet, amelyből ezt a felhívást idéztük. Azt a közösséget ugyanis veszélyeztette a korabeli kultúra bizonyos irányzatainak befolyása, amelyek elfordították őket az evangéliumtól. A mai kultúra, kedves fiatalok, sok mindenben hasonlít az akkori kolosszei kultúrához. Egy erős laicista eszmei áramlat ugyanis ki akarja rekeszteni Istent az emberek és a társadalom életéből, és egy Isten nélküli „mennyországot” kínál távlatként és próbál megteremteni. A tapasztalat azonban azt tanítja, hogy a világ Isten nélkül „pokollá” válik, amelyben az egoizmus, a családok szétszakadása, az emberek és népek közti gyűlölet uralkodik, valamint a szeretet, az öröm és a remény hiánya. Ezzel ellentétben, ahol az emberek és a népek elfogadják az Isten jelenlétét, Őt imádják igazságban és hallgatnak a szavára, ott ténylegesen felépül a szeretet civilizációja, ahol mindenkinek a méltóságát tiszteletben tartják, és együtt növekszik a közösség az általa megtermett gyümölcsökkel. Vannak azonban keresztények, akik hagyják, hogy elcsábítsa őket a laicista gondolkodásmód, vagy olyan vallási irányzatok vonzzák őket, amelyek eltávolítják őket a Jézus Krisztusba vetett hittől. Mások ugyan nem követik ezeket a csábító hangokat, de egyszerűen hagyták kihűlni hitüket, ami elkerülhetetlenül negatív következménnyel járt erkölcsi szinten.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Krisztusban gyökerezve és ráépülve

2011.04.08. 09:45 Madrid2011

A Szentatya levelének második mottója: „Krisztusban gyökerezve és ráépülve”. Te, hivatásodban hogyan érzed Krisztus jelenlétét?

Én most a Pesti Magyar Színiakadémián vagyok elsőéves. Most olvastam először a Szentatya levelét, és ez a mondat ragadott meg: „Nem a kívánságaim teljesítése számít, hanem az ő akarata. Így lesz igazi az élet”. Igazából tudtam, hogy ez egy olyan pálya, ahol ki kell állnom az értékeim mellett. Mindig imádkoztam az Úrhoz, hogy adjon rá alkalmat, hogy mikor tudom ezt kimondani illetve megmutatni a többieknek az osztályban vagy akár a tanáraimnak. Az egyik alkalommal az volt a feladat, hogy művészi beszédre el kellett hozni a kedvenc könyvünket, majd abból fel kellett olvasni egy vagy két oldalt. Én ezt elfelejtettem, de ugyanakkor tudtam, hogy van nálam egy könyv Chiara Lubic-tól, amiből minden reggel szoktam elmélkedni. Éreztem, hogy ebben az esetben az az Úr akarata, hogy ebből olvassak fel. Miután ezt megtettem, mindenki csodálkozott az elhangzottakon. Akkor tudták meg először, hogy nekem van valami közöm a hithez. Ezt követően pedig volt egy osztály buli, ahol előjött az a kérdés, hogy ki az, akinek volt már testi kapcsolata. Én elmondtam, hogy még szűz vagyok, és azt is miért, vagyis, hogy miként gondolkodok az életről, milyen értékrendem van. Fontosnak tartom azt, hogy a házasságra tisztán készüljünk fel. Ezen nagyon sokan megütköztek, voltak olyanok, akik erről még nem is hallottak, de összességében pozitív reakció volt tapasztalható. Így emiatt is azt érzem, hogy tisztelnek engem.
 
Amikor nem tudod, hogy haladj tovább az úton, miből merítesz erőt, mi ad neked gyökeret?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanúságtétel ivt madrid2010

„Legnagyobb vágyaitok forrásainál”

2011.04.07. 14:17 Madrid2011

A Kecskeméti Főplébánia szombat esti ifi hittanára járok. Ebbe a közösségbe, két éve kerültem be. Az én legnagyobb vágyam, hogy legyen egy családom, a mostani képmására. Szeretném, hogy én is a gyermekeimet ugyanilyen vallásosan neveljem, mint a szüleim engem. Ők is hasonló utat járjanak be, tapasztalják meg Isten szeretetét és tudjanak ráhagyatkozni. Ezen kívül még rengeteg vágyam van, mivel én is emberből vagyok. Például egy jó állás, amellyel el tudom tartani a családomat, vagy egy jó végzettség.

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanúságtétel ivt madrid2010

Krisztusban gyökerezve és ráépülve

2011.04.06. 09:16 Madrid2011

Azért, hogy világossá tegyem a hit fontosságát a hívek életében, szeretnék annál a három fogalomnál időzni, amelyeket Szent Pál ebben a szentírási mondatban használ: „Krisztusban gyökerezve és rá épülve erősödjetek meg a hitben!” (vö. Kol 2,7). Három képet találunk benne: a „gyökerezve” szó a fára és azt tápláló gyökerekre emlékeztet bennünket, az „épülve” egy ház építésére utal, az „erősödés” pedig a testi és morális képességeink növekedésére utal. Nagyon kifejező képek ezek. Mielőtt magyarázatot fűzök hozzájuk, csak arra szeretnék utalni, hogy ez a három kifejezés az eredeti szövegben nyelvtani szempontból passzív alakban áll: ez azt jelenti, hogy maga Krisztus az, aki kezdeményezi a hívők meggyökeresedését, őrá épülését és megerősítését.

Először nézzük a fa képét, amely az őt tápláló és szilárdan tartó gyökereknek köszönhetően erősen áll a földön, amelybe ültették. Gyökerek nélkül elfújná a szél, és elpusztulna. Melyek a mi gyökereink? Természetesen a szüleink, családunk s országunk kultúrája, amelyek önazonosságunk nagyon fontos alkotóelemei. A Biblia egy másikat is felfed számunkra. Jeremiás próféta írja: „Áldott az az ember, aki az Úrban bízik, akinek az Úrban van a reménye. Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti. Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldellni fog. Szárazság idején sem kell aggódnia, akkor sem szűnik meg gyümölcsöt teremni” (Jer 17,7-8). Gyökeret ereszteni azt jelenti a próféta számára, hogy bizalmunkat újra Istenbe helyezzük. Belőle merítjük életünket, nélküle nem tudnánk igazán élni, hiszen „Isten örök életet adott nekünk, s ez az élet az ő Fiában van” (vö. 1Jn 5,11). Jézus maga is azt mondja magáról, hogy ő a mi életünk (vö. Jn 14,6). Ezért a keresztény hit nem csupán bizonyos igazságokban való hit, hanem elsősorban személyes kapcsolat Jézus Krisztussal, az Isten Fiával való találkozás, amely egész életünknek új lendületet ad. Ha személyes kapcsolatra lépünk vele, akkor Krisztus megmutatja igazi önazonosságunkat, s a vele való barátságban növekszik és teljesedik ki az életünk. Fiatal korunkban van egy pillanat, amikor mindenki felteszi magának a kérdést: mi az életem értelme? Mi a célom, milyen irányba kell mennem?

Szólj hozzá!

Címkék: lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Legnagyobb vágyaitok forrásainál

2011.03.18. 13:02 Madrid2011

Minden korban és napjainkban is számos fiatal mélyen vágyik arra, hogy az emberi kapcsolatokat igazságban és közösségvállalásban élje meg. Sokan törekszenek igaz barátságok kialakítására, az igaz szerelem megismerésére, tartós házasság alapítására, saját helyük megtalálására és valódi biztonságra, amely biztosítja a nyugodt és boldog jövőt. Bizonyára – ezt saját ifjúkori tapasztalataimból is tudom – benneteket, fiatalokat nem az állandóság és a biztonság gondolata foglalkoztat a legjobban. Igen, a munkahely kérdése és ehhez kapcsolódóan az, hogy biztos talaj legyen a lábunk alatt, súlyos és égető kérdés, ugyanakkor a fiatalság alapvetően az az időszak, amikor az ember nagyobb jövőt keres. Ha visszagondolok saját fiatalkoromra – egyszerűen nem akartunk elveszni a polgári élet megszokottságában. A nagyot és az újat akartuk. Magát az életet akartuk megtalálni, annak egész szélességében és szépségében. Persze ez a helyzetünkkel is összefüggött. A náci diktatúrában és a háború ideje alatt, hogy úgy mondjam, az uralkodó hatalom bezárt minket. A szabadságot akartuk tehát, az emberi lehetőségek széles skáláját.

Szólj hozzá!

Címkék: videó lelki tanítás szentatya ivt madrid2011

Elindult a regisztráció!

2011.02.21. 08:57 Madrid2011

Kedves Bloggerek! Csütörtöktől elindult a regisztráció az Ifjúsági Világtalálkozóra! Kérünk benneteket, hogy siessetek a jelentkezéssel, mert a támogatott helyek száma sajnos véges! Találkoz(z)unk Madridban! 

Jelentkezés itt

Szólj hozzá!

Címkék: regisztráció hazai ivt madrid2011

XVI. Benedek a közösségi oldalakról

2011.01.31. 14:01 Madrid2011

2011. január 24., Madrid – XVI. Benedek pápa arra buzdít minden katolikust, különösen fiatalokat, hogy használják a közösségi oldalakat hitük megvallására. A tömegtájékoztatási világnapra írt üzenetében ismét meghívott mindenkit a következő Ifjúsági Világtalálkozóra. A pápa szerint ez a találkozó példa lehet számunkra arra, hogy az „új technológiák” hogyan segítik egy ilyen esemény megrendezését.
A közösségi oldalak „mindeddig elképzelhetetlen lehetőségeket” teremtenek a számunkra: „az emberek országhatárokon és kultúrákon átívelő térben találkozhatnak egymással.” Ezáltal a közösségi oldalak „az emberi élet fontos részévé” váltak.
A pápa szerint a közösségi oldalak egyfajta kulturális átalakulást eredményeztek, mint például az ipari forradalom: „Az információ fogalma ma már nem korlátozódik az adatcserére. Fontossá vált a megosztás, ez által pedig nagy jelentősége lett a párbeszédnek, a gondolatcserének és a pozitív kapcsolatok kialakításának is.”

Szólj hozzá!

Címkék: pápa benedek kitekintő szentatya ivt madrid2011

II. János Pál pápa az Ifjúsági Világtalálkozó védőszentje

2011.01.27. 10:06 Madrid2011

Az  Egyház boldogai közé kerülő pápa a spanyol szentekkel együtt védőszentje lesz a találkozónak.

 Madrid, 2011. január 14 – II. János Pál pápa - akinek pápasága alatt a világtalálkozók elkezdődtek - boldoggá avatásának hírét követően hivatalosan is a madridi IVT patrónusává lett kikiáltva. A boldoggá avatás ez év május 1-jén lesz Rómában.

Szólj hozzá!

Az Ifjúsági Világtalálkozó támpillérei

2011.01.12. 09:07 Madrid2011

Madrid, 2011. január 4. – A mondás szerint alap nélkül nem lehet házat építeni. Ez a találkozó első pillanatától kezdve világos volt a szervezők számára. Az IVT alapja az imádság. Miután Sydneyben az utolsó napon kiderült, hogy a következő város Madrid lesz, azonnal elkezdődött az előkészítő munka.
Antonio María Rouco Varela madridi bíboros, első lépésként levelet írt minden spanyolországi kolostornak és lelkigyakorlatos háznak, amelyben azt kérte, hogy imádkozzanak a következő találkozón résztvevő fiatalokért.

Spanyolországban több mint 800 rendház működik: bencés, karthauzi, jeromos rendi, karmelita, ágota rendi, ferences… Mindegyik a maga lelkiségével imádkozik egyazon küldetésben: Istenre figyelni, állhatatos imában a bűnbánat kegyelmével!
Ezekhez a rendházakhoz csatlakoztak a világ minden részéről más szemlélődő életet folytató rendi közösségek is, amelyek imáikkal készülnek a következő madridi világtalálkozóra.
 

Szólj hozzá!

Címkék: lelki hivatás kitekintő